2 Iulie 2023 – JUBILEU 25

Duminică 2 iulie 2023, în parohia Sf. Nicolae din Bacău, patru surori din Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste au adus prinos de mulțumire lui Dumnezeu, pentru jubileul de 25 de ani de viață religioasă.

Am avut bucuria ca la rugăciunea noastră de mulțumire să se alăture și Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac vicar episcopal, preoții Asumpționiști Lucian Dîncă și Florentin Hălănduț, părintele decan Benone Lucaci, preoții cu care colaborăm : Iosif Dămătăr decan de Bacău Sud, Lucian Adam, Andrei Cociangă, Valentin Ciceu, Ștefan Coșa și Daniel Tală, Superioara Generală Sr. Felicia Ghiorghieș, împreună cu Consiliul General, Superioara Provincială Sr. Marie-Paulette Alaux împreună cu Consiliul Provincial, Surorile capitulante reprezentând 22 de țări din 4 continente și laicii din Fraternitatea d’Alzon (din Africa și America Latină).

În introducerea celebrării, Sr. Angela Bitiușcă a prezentat cele trei motive de bucurie pentru care Congregația Surorilor Oblate Asumpționiste este în sărbătoare: Jubileul surorilor, organizarea Capitului General în comunitatea Surorilor Asumpționiste de la Bacău-Izvoare și pregătirea Jubileului de 100 de ani de prezență a Congregației în România.

Primele Surori Oblate Asumptioniste franceze au sosit la Beiuș pe 8 Septembrie 1925, la cererea Preasfințitului Valeriu Traian Frențiu – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Ne apropiem cu pași repezi de centenarul prezenței noastre în România, ocazie de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru fidelitatea Lui, pentru toate harurile primite , pentru toate Surorile care ne-au precedat și și-au dăruit viața în slujirea semenilor.

Capitulul General care este în desfășurare la Mănăstirea „Sf.Monica” din Izvoare -Bacău este o oportunitate de a ne uni în rugăciune și aducere de mulțumire cu Surorile noastre din lumea întreagă și a ne aduce aminte de faptele minunate pe care Dumnezeu le-a înfăptuit în viața noastră și prin intermediul nostru în toată această perioada de prezență în țara noastră. Mulțumim Doamne Isuse Cristoase și cerem binecuvântarea ta cu darul Duhului Sfânt ca să continuăm dăruirea noastră în serviciul Împărăției tale pentru gloria Tatălui și mântuirea lumii.

,, Toate popoarele bateți din palme, aclamați-l pe Dumnezeu cu strigăte de bucurie!,, Ps. 47.  Cu aceste cuvinte Preasfințitul Petru Gherghel a salutat întreaga comunitate, invitându-ne ca la rândul nostru, să batem din palme și să-l aclamăm pe Dumnezeu cu strigăte de bucurie pentru tot ceea ce a făcut cu poporul nostru și cu toate popoarele, scoțându-ne din întunericul care venise peste noi,  comunismul.           

  În cuvântul de învățătură Pr. Lucian Dîncă, Asumpționist, ne-a împărtășit  trei îndemnuri care caracterizează identitatea persoanei consacrate: vocația, fidelitatea și misiunea, făcându-ne conștiente că Dumnezeu este un ocean inepuizabil de secrete frumoase pentru fiecare dintre noi.

          Surorile jubiliare, Sr. Agneza Fodor, Sr. Mihaela Fiu, Sr. Daniela Dămătăr și Sr. Valeria Roca, după predică am reînnoit cosacrarea noastră de castitate, sărăcie și ascultare după Constituțiile Surorilor Oblate Asumpțoniste și Regula Sf. Augustin.

     După binecuvântarea finală, sărbătoarea a continuat la  Mănăstirea Sf. Monica, unde ne-am bucurat de comuniune, fraternitate și de multe surprize. Seara am avut bucuria de a avea vizita și binecuvântarea Excelenței sale Petru Sescu episcop auxiliar de Iași.

           Surorile jubiliare, aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții, pentru că a avut încredere în noi, ne-a chemat la viața consacrată în ciuda lipsurilor, imperfecțiunilor și slăbiciunilor noastre, fără nici un merit al nostru, dar care ne-a umplut inimile și viața de har și de binecuvântare !  Îl rugăm să ne dea harul statorniciei până la sfârșit.

sr. Agneza Fodor

VEZI FOTO

Lasă un comentariu