Comunitatea „Sf. Maria Ajutorul Creștinilor” – istoric și misiune

Proiectul social, educativ şi ecumenic Casa de Copii „Sf. Maria – Ajutorul Creştinilor” din Baraţi a luat ființă la iniţiativa Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, având susţinerea financiară a Parohiei Romano-Catolice „Maria Frieden” din Vechta Germania şi colaborarea Congregaţiei noastre a Surorilor Oblate Asumpţioniste care administrează această operă. Ea are menirea să contribuie la formarea personalităţii, la creşterea şi educarea copiilor şi tinerilor orfani, abandonaţi, marginalizaţi.

Inaugurarea casei a avut loc pe data de 27.09.1997.

De la deschidere și până astăzi, Casa de Copii  „Sf. Maria ” a avut responsabilitatea a 176 copii, care chiar dacă nu mai locuiesc la noi, atunci când ne vizitează, spun că se simt la ei „acasă”. Unii dintre ei s-au căsătorit, alții au plecat la facultate, alții au fost adoptați.

În prezent, beneficiarii instituţiei noastre sunt 55 de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 3-19 ani, băieţi şi fete, catolici și ortodoxi şi provin din 3 judeţe din Moldova: Bacău, Neamţ și Iaşi.

Casa de copii „Sf. Maria” asigură adolescenţilor şi tinerilor ocrotiţi posibilitatea de a-şi dezvolta competenţele profesionale în cadrul atelierelor proprii de tâmplărie lemn şi P.V.C. precum şi în magazinul alimentar. Până în prezent au fost angajaţi cu forme legale 8 beneficiari ai asociaţiei noastre.

Toate aceste realizări sunt rezultatul colaborării dintre personalul din casă (surori și laici) cu asociații noștri din Germania, benevoli din țară și străinătate, care dau din timpul lor, din talentele lor precum şi din bunurile lor, cu multă generozitate.

In serviciul copiilor lucrează 20 de persoane calificate: 7 călugăriţe, personal angajat (psiholog, asistent social, asistent medical, educatori, îngrijitori) şi voluntari.

Împreuna cu copiii formăm o familie mare în care fiecare îşi găseşte locul său, în care fiecare se simte acceptat, iubit, respectat pentru ceea ce este, pentru darurile lui. Toţi continuăm să creştem, să integrăm experienţele negative din trecut, să ne depăşim limitele, să visăm şi să luptăm pentru visele, idealurile noastre.

Nu este mereu uşor să facem faţă dificultăţilor financiare, să căutam și să găsim ce este bine pentru fiecare copil, adolescent, tânăr, să fim prezenţi la nevoile şi aşteptările lor. Insă recunoştinţa iubirii pe care ne-o oferă gratuit, zâmbetele, bucuria de pe chipul copiilor ca şi generozitatea binefăcătorilor pe care Dumnezeu ni-i trimite zi de zi, oferind din puţinul lor, ne dau curaj şi putere să continuăm această misiune dificilă, dar frumoasă în favoarea lor.

Misiunea comunităţii noastre este:

  • formarea lui Isus Cristos în sufletele copiilor
  • creşterea şi educarea copiilor, a adolescenţilor după spiritul Evangheliei,
  • munca în vederea venirii Impărăției lui Dumnezeu în inimile noastre, ale copiilor, adolescenţilor, personalului, persoanelor pe care le întâlnim.

Întrucât serviciile sociale care trebuiesc  acordate copiilor sunt diferite, toate surorile participă la această misiune, chiar dacă activităţile și responsabilitățile sunt variate.

Toate dimensiunile carismei noastre sunt prezente în viaţa acestei opere:

  • dimensiunea socială –  ocrotirea copiilor orfani, abandonaţi şi sprijinirea familiilor sărace;
  • dimensiunea doctrinală – educaţia copiilor şi a tinerilor care locuiesc la Casa de copii
  • dimensiunea ecumenică – beneficiarii acţiunilor noastre apostolice din casă și din afara casei de copii, sunt la fel de bine catolici precum și ortodoxi.

La misiunea comunităţii participă şi 2 surori Oblate din Comunitatea Asumpţiunii Bacău precum și frații noștri A.A. prin celebrarea Sf. Liturghii trei zile pe săptămână și prin asistența spirituală a copiilor atunci când este nevoie.

Pentru viitor prevedem:

  • menţinerea calității serviciilor sociale și spirituale oferite copiilor,
  • profesionalizarea şi diversificarea serviciilor sociale în funcţie de necesităţile societăţii civile (centru de zi)
  • orientarea serviciilor spre copiii proveniţi din familiile destrămate prin migraţia forţei de muncă.

 vezi foto

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu