Comunitatea „Sf. Cruce” -istoric și misiune

            Comunitatea noastră este situată în Oradea, în vecinătatea Bisericii greco-catolice Adormirea Maicii Domnului.

În România, prima comunitate a Oblatelor Asumpționiste a fost fondată la Beiuş , în anul 1925, în cadrul Bisericii Greco – Catolică şi a activat până în 1948, an în care a început prigoana şi s-a încercat desfiinţarea acestei Biserici.

În 1993, 4 ani după căderea regimului comunist, Surorile Asumpționiste s-au reîntors în Ardeal și au deschis o comunitate la Oradea.

Comunitatea noastră aparţine de parohia locală a Bisericii „Maica Domnului”, unde slujesc Părinţii Franciscani. Parohia are în jur de 2000 de credincioşi şi este una dintre cele mai fidele comunităţi parohiale din oraş.

La ora actuală, comunitatea este formată din 3 surori.

Misiunea comunităţii este de a descoperi, aprofunda şi trăi tradiţia şi spiritualitatea orientală în Biserica Greco-Catolică.

Surorile au diferite misiuni :

O soră lucrează ca voluntar la Caritasul Eparhial „Bunul Samaritean”. Prin munca ce o desfăşoară vine în sprijinul celor săraci, are posibilitatea de a asculta persoanele, de a fi în relaţie cu alţi voluntari ce aparţin şi altor culte.

O soră este asistent social şi lucrează cu persoane cu dizabilităţi (sindromul Down, autism, etc.) la Centrul de zi „Iedera”. A fi alături de „cei mici”, de persoane marginalizate, desconsiderate … este o misiune nobilă care aduce întotdeauna o mulţumire sufletească.

Sâmbăta, sora face cateheză cu copiii din grupul „Dominic Savio”, iar duminica animă Sf. Liturghie a copiilor. Este o bucurie de a-l vesti pe Isus Cristos, de a-l face cunoscut copiilor prin cateheză, este frumos şi plăcut să fii cu ei, deoarece îţi transmit din entuziasmul lor.

O soră lucrează ca administrator la Liceul şi Seminarul Teologic Greco  – Catolic. Prin munca sa, ea contribuie într-un mod indirect, la formarea de viitori slujitori ai Bisericii.

La nivel de parohie, prezența si misiunea noastră est foarte apreciată. Fiecare soră, acolo unde este, se străduieşte să-l mărturisească pe Isus Cristos şi să facă să crească Împărăţia Lui prin tot ceea ce face, dar mai ales prin viaţa sa personală.

Mai multe evenimente la nivel de comunitate, Biserica locală au marcat viața și misiunea noastră aici la Oradea. Amintim doar câteva :

  • În septembrie 2005 – am sărbătorit 80 de ani de prezenţă a Oblatelor în România;
  • în noiembrie 2011 – a avut loc a 14-a întâlnire a episcopilor Bisericilor catolice de rit oriental;
  • în noiembrie 2011 – Sf. Liturghie celebrată de grupul episcopilor şi al cardinalilor prezenţi pt. Sinod la Mănăstirea „Maica Domnului”;
  • în iunie 2013 – Prima Sf. Liturghie greco-catolică celebrată în Biserica Seminarului din Oradea, după 65 de ani de pauză; La Liturghie a participat PS. Virgil Bercea împreună cu un grup de preoţi, majoritatea din Seminar. Începând cu acea zi, se slujeşte alternativ cu fraţii ortodocşi, după un program de comun acord.
  • 15 august 2013, Sărbătoarea„Adormirii Maicii Domnului” – Hramul Bisericii de la  Mănăstirea Franciscană Greco-Catolică „Maica Domnului”
  • 21 septembrie 2013 – Aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea grupului de copii ”Dominic Savio”;

Bunul Dumnezeu să fie preamărit şi lăudat pentru toate aceste evenimente și pentru viața și misiunea Surorilor din parohia « Adormirea Maicii Domnului ».

vezi foto

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu